Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Tak wysoki wynik może oznaczać, że jakiś czas przed pobraniem dziecko miało styczność z alergenem i wytworzyło sporo przeciwciał. Konieczna jest pogłębiona diagnostyka alergologiczna, pewnie testy skórne i ewentualne leczenie dietą eliminacyjną i lekami przeciwalergicznymi.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wysoki wynik IgE u 53-latki – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Wysoki poziom IgE i alergia u dziecka – odpowiada Dr n. med. Aleksandra Siedlewicz
- Podwyższony poziom IgE u 3-letniego dziecka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wynik IgE 1800 a mononukleoza – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Badania poziomu IgE w podejrzeniu astmy – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Liczne drożdżaki w wyniku badania kału u dziecka – odpowiada Małgorzata Panek
- Czy możliwe jest badanie reakcji jeśli nie miałam kontaktu z alergenem? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co oznacza wynik IgE u 3,5-latka? – odpowiada Lek. Michał Lenard
- Wysokie IGE u dziecka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wysokie IgE – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Lato sprzyja alergiom pokarmowym. Ostrzegają przed fatalnym błędem
Coraz więcej osób, podejrzewając alergią pokarmową
Testy alergiczne (testy antyalergiczne) - testy alergologiczne z krwi, testy na alergie pokarmowe, testy skórne, testy śródskórne, testy prowokacyjne, testy płatkowe
Testy alergiczne powinny wykonać osoby, które dośw
Przebieg konsultacji alergologicznej
Konsultacja alergologiczna jest istotnym elementem