Od dłuższego czasu posiadam problem z trawieniem, Po zjedzeniu wielu potraw po kilkunastu minutach mam wzdęcie i gazy. Uważam co jem, zażywam potrawy z błonnikiem oraz Colon-C we wskazanych ilościach. Piję dużo wody niegazowanej. Objawy nasilone zauważam przy potrawach smażonych lub parzonych: kalafior, brokuły. Wyniki badań miałem poprawne, jedynie bilirubina lekko ponad normę. USG jamy brzusznej też nic nie wykazało. Mężczyzna, 185cm wzrostu, waga: 80kg, wiek 26 lat
Zatrucie grzybami - powikłania
Powikłania występujące po zatruciu grzybami i skuteczność działania podanych leków uzależnione są od czasu, w jakim pacjent zgłosi się do lekarza. Informacji na temat możliwych powikłań występujących po zatruciu grzybami, udziela toksykolog, dr Piotr Burda.
Diagnostyka i leczenie tego typu objawów może być trudna. Przede wszystkim wiązałbym je ze składem diety, ale mogą tez występować w wielu chorobach przewodu pokarmowego, na przykład w zakażeniach przewodu pokarmowego, chorobach pasożytniczych. Sadzę, że powinien Pan zasięgnąć porady gastroenterologa.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Problem ze wzdętym brzuchem po posiłku, intensywne gazy i odbijanie – odpowiada Mgr Marta Adamek
- Wzdęcia i gazy po jedzeniu u 30-latka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wzdęty brzuch po jedzeniu – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Silne bóle żołądka, wzdęcia – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wzdęcia, gazy i przelewanie w jelitach – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Ból brzucha, wzdęcia i gazy po jedzeniu mięsa – odpowiada Dr n. med. Igor Madej
- Co oznacza częste oddawanie stolców i gazy? – odpowiada Lek. Karolina Meszek
- Gazy i wzdęcia a nietolerancja pokarmowa – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Przyczyna ciągle wzdętego i twardego brzucha – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Burczenie w brzuchu i gazy bez zapachu od kilku miesięcy – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka