Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Witam,

Główną przyczyną zajadów są niedobory witamin, szczególnie tych z grupy B oraz żelaza. Często pojawiają się po terapii antybiotykami oraz w okresach o obniżonej odporności. Zalecam zwiększenie podaży produktów bogatych w te witaminy i składniki mineralne: mięso, jaja, nabiał, tłuste ryby, natka pietruszki, seler naciowy, szpinak, pełnoziarniste pieczywo, migdały.


Pozdrawiam,

Agnieszka Michałkiewicz
Dietetyk

www.klinikazywienia.pl

0

Jest wiele przyczyn powstawania zajadów. Niedobór witamin z grupy B, żelaza, cukrzyca, infekcja bakteryjna/grzybicza, antybiotykoterapia, częste oblizywanie ust. Kiedy usta są przesuszone i popękane częściej dochodzi do powstawania w kącikach zajadów. Na już obecne zmiany dobrym preparatem jest pomadka Candi.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty