Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam,
Główną przyczyną zajadów są niedobory witamin, szczególnie tych z grupy B oraz żelaza. Często pojawiają się po terapii antybiotykami oraz w okresach o obniżonej odporności. Zalecam zwiększenie podaży produktów bogatych w te witaminy i składniki mineralne: mięso, jaja, nabiał, tłuste ryby, natka pietruszki, seler naciowy, szpinak, pełnoziarniste pieczywo, migdały.
Pozdrawiam,
Agnieszka Michałkiewicz
Dietetyk
www.klinikazywienia.pl
Jest wiele przyczyn powstawania zajadów. Niedobór witamin z grupy B, żelaza, cukrzyca, infekcja bakteryjna/grzybicza, antybiotykoterapia, częste oblizywanie ust. Kiedy usta są przesuszone i popękane częściej dochodzi do powstawania w kącikach zajadów. Na już obecne zmiany dobrym preparatem jest pomadka Candi.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Bolesne zajady i alergia – odpowiada Lek. Nina Uszkiewicz
- Przyczyny zajadów a domowe ich leczenie – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Od czego powstają zajady ust? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie maci stosować na zajady? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dlaczego robią mi się zajady? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Zajady a brak witamin – odpowiada Tomasz Pielak
- Co podać 5-latkowi na zajady ust? – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Nawracające zajady – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Jak leczyć częste zajady? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Czy mogła rozwinąć się dodatkowo opryszczka? – odpowiada Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek