Anemia
Anemia nie powinna być kojarzona z bladym i chudym człowiekiem. Anemia to niedokrwistość, a cierpią na nią głównie kobiety! Sprawdź jakie są tego przyczyny.
Witam, być może w Pana diecie jest zbyt wiele produktów, które wpływają na wzrost stężenia insuliny, która pośrednio pobudza apetyt, przy jednoczesnej zbyt niskiej podaży błonnika z produktów spożywczych. Trudno wyrokować bez poznania dzienniczka żywieniowego. Proszę go wypełnić (do pobrania z mojej strony internetowej www.dietoterapia.waw.pl) i odesłać mailem. Wówczas będę w stanie pomóc.
Pozdrawiam
Witam,
powodem może być także źle dobrana dieta, w której znajduje się dużo produktów z wysokim indeksem glikemicznym, np. jasne pieczywo, ryż, makarony, słodkie płatki, produkty z tłuste, gotowane, a nawet rozgotowywane warzywa itd. Poza tym zbyt duże przerwy między posiłkami. Proszę wprowadzić regularnośc posiłków: jeść 4-5 w ciagu dnia w odstępach co 3-4 g. Każdy z posiłków powinien składać się z produktów z niskim indeksem glikemicznym oaz niewielką porcją warzyw. Pić min. 1,5 litra wody dziennie, a owoce spożywać do 16.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czym jest indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Czy gotowanie a następnie trzymanie buraków w lodówce spowoduje niski indeks glikemiczny? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Podwyższony poziom kreatyniny i dieta dla 82-latka – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Co zwalcza bakterię Candida? – odpowiada Mgr Julita Tratnerska
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Eliza Gosławska
- Jak szybko przytyć w wieku 28 lat? – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Co powinnam jeść przed i po treningu? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Nieregularne spożywanie posiłków a praca na zmiany – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Uczucie przewlekłego głodu – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
- Trening siłowy a odpowiednie pokarmy – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
artykuły
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
PCOS dieta - na czym polega? Co jeść, a czego unikać?
Dieta PCOS powinna być stosowana przez kobiety, kt
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności