Anemia
Anemia nie powinna być kojarzona z bladym i chudym człowiekiem. Anemia to niedokrwistość, a cierpią na nią głównie kobiety! Sprawdź jakie są tego przyczyny.
Witam serdecznie!
Zmiany w diecie przy zespole policystycznych jajników są konieczne, ale nie ma tu osobnego modelu odżywiania, najważniejsze są zasady racjonalnego odżywiania, tzn. regularność posiłków (najlepiej 4 - 5 dziennie) oraz bazowanie na produktach o tzw. niskim indeksie glikemicznym. Produkty te nie wywołują dużych wahań poziomu cukru we krwi, a ich jedzenie zapobiega ryzyku wystąpienia insulinooporności, która bardzo często towarzyszy PCOS.
Dieta przy PCOS nie powinna zawierać słodyczy i dużej ilości produktów wysokoprzetworzonych, natomiast zdecydowanie powinna zawierać owoce, ale szczególnie mniej słodkie, np. awokado, czereśnie, borówki, agrest, jeżyny, maliny, truskawki, wiśnie, grejpfruty, mandarynki. Zalecana ilość to 1 do 2 porcje owoców dziennie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Cukrzyca a spożywanie owoców – odpowiada Mgr Barbara Paluch
- Jakie owoce obniżają cholesterol? – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Dieta redukcyjna a spożywanie owoców – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Do której godziny można spożywać owoce w diecie odchudzającej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie owoce można jeść w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jakie owoce można, a jakich nie można spożywać przy cukrzycy? – odpowiada Lek. Izabela Brym
- Jakie owoce mogę spożywać przy diecie niskocukrowej? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Jakie kompoty można spożywać po ostrym zapaleniu trzustki? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Stosowanie agrestu indyjskiego – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie owoce jeść w cukrzycy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
PCOS dieta - na czym polega? Co jeść, a czego unikać?
Dieta PCOS powinna być stosowana przez kobiety, kt
Owoce w cukrzycy - jakie owoce jeść i w jakiej ilości?
Owoce w cukrzycy to kontrowersyjny temat, ponieważ
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja