Zwiększenie zawartości błonnika w diecie przy zaparciach

Dobry wieczór. Ze względu na wieloletnie zaparcia lekarz zalecił mi zwiększenie zawartości błonnika w diecie. Jednak to powoduje u mnie ciągłe gazy. Espumisan nie pomaga. Czy dobrym wyjściem byłoby picie herbaty rumiankowej? Czy może spowoduje jeszcze większą ciągłą ilość gazów ? Dodam, że podczas gastroskopii wykryto u mnie przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka, nadżerki, przepuklinę rozworu przełykowego. Może jest inne wyjście ?
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Ryzyko związane z gastroskopią

Gastroskopia to badanie wykonywane w celu oceny stanu układu pokarmowego. Czy może być ono dla nas niebezpieczne? Zapoznaj się z wypowiedzią eksperta na ten temat.

Piotr Pilarski
87 poziom zaufania

Witam serdecznie,

może Pan spróbować pić regularnie te herbatę. Na zaparcia działa także Forlax.

Pozdrawiam.

0

Witam!
Zaparcia mogą być powodowane przez wiele czynników, są to między innymi: niska aktywność fizyczna, dieta uboga w płyny i błonnik (znajdujący się w warzywach i produktach pełnoziarnistych tj.ryż brązowy, pieczywo razowe, makaron razowy, płatki owsiane). PRODUKTY ZAPIERAJĄCE, czyli produkty powodujące spadek perystaltyki jelit to:mocna herbata bez cukru, napar z suszonych czarnych jagód, czerwone wytrawne wino, kakao na wodzie (zawiera teobrominę, która mocno zapiera),tarte jabłko, marchew gotowana, czarne porzeczki, gruszki, borówki, banany, dynia (owoce i warzywa bogate w garbniki i pektyny), kisiele, żelatyna, galaretka, suchary. Wymienione produkty mogą wpływać na problemy z wypróżnianiem. Polecam spożywać produkty bogate w błonnik (produkty pełnoziarniste, otręby, warzywa), pić wystarczającą ilość płynów (szczególnie wody) oraz zadbać o zwiększoną aktywność fizyczną.
Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty