Dieta śródziemnomorska a serce

Dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi odpowiednią ilość tłuszczu, energii, błonnika oraz wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo warzyw, owoce, ryby morskie, a główne źródło tłuszczu w tej diecie stanowi oliwa z oliwek. O jej wpływie na nasze zdrowie opowiada prof. dr hab. Zbigniew Gaciong, internista.

Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witamy serdecznie!

Ogólnie mówiąc, odżywiając się, powinnaś kierować się zasadami zdrowego żywienia, które określa piramida żywienia.
Zgodnie z jej zaleceniami:
- jedz 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach i nie podjadaj między nimi,
- wyeliminuj z diety niezdrowe przekąski,
- ogranicz spożycie tłuszczu - wybieraj chude gatunki mięs, ryby, chudy nabiał,
- jedz dużo warzyw i owoców oraz produktów pełnoziarnistych,
- pij wodę mineralną, soki bez cukru, herbaty ziołowe i owocowe, unikaj coli i gazowanych napojów,
- unikaj potraw smażonych.
Pamiętaj, że pieczywo nie stanowi podstawy naszego jadłospisu. Można je wyeliminować i zastąpić innymi produktami. Aczkolwiek, tak naprawdę dieta tak w zasadzie nie oznacza całkowitej eliminacji białego pieczywa. Najważniejsze, to by posiłki były właściwie zbilansowane i zawierały odpowiednie wartości substancji odżywczych.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty