Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam. O leku nic mi nie wiadomo, ale można ułożyć tak plan żywieniowy, by był urozmaicony i nie zawierał produktów zakazanych. Już raz układałam taką dietę jednemu Panu, który miał kilka stron zakazanych produktów i jest z planu żywieniowego bardzo zadowolony. Także to nie jest koniec świata - nie jedna osoba ma takie problemy i da się z tym żyć. Jakby Pani się zdecydowała na taki program żywieniowy proszę o kontakt: anna.pietrasz@onet.pl
Proszę się nie denerwować. Czasami faktycznie tak się zdarza, ale ważne jest, aby udała się Pani do lekarza, bo może to nie jest alergia tylko jakiś inny problem? Warto sprawdzić. Dodatkowo proszę spotkać się z dietetykiem, ponieważ spożywając tylko 3 produkty spożywcze jest Pani narażona na niedobory składników odżywczych w diecie, co dodatkowo niekorzystnie wpływa na Pani zdrowie, kondycję, samopoczucie… Informacje uzyskane od lekarza będą również ważne dla dietetyka. Pozdrawiam
Proszę udać się na konsultację do poradni alergologicznej w swoim mieście i poprosić o skierowanie do dietetyka w celu ustalenia konkretnej diety. Pozdrawiam
Witam,
Z zakresu dietetyki mogą Pani powiedzieć, że leczenie alergii a raczej dietoterapia opiera się przeważnie na eliminacji produktów z diety, które wywołują objawy. Pytania dotyczące leków proszę kierować do lekarza alergologa. Z dietetycznego punktu widzenia należy się udać do dietetyka, aby odpowiednio zbilansował dietę eliminując pokarmy, których Pani nie toleruje.
Witam,
wszystko zależy od poziomu uczulenia i możliwości cząstkowego korzystania z różnych produktów spożywczych. Nawet na niewielkiej bazie produktowej można utworzyć zdrową dietę. Proszę poszukać dobrego dietetyka w Pani okolicy i zwrócić się do niego o przygotowanie takiej diety.
Życzę zdrowia,
Beyer-Wygońska Sylwia
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co można jeść z nabiału przy takiej alergii? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czego nie można jeść przy alergii na pleśnie i grzyby? – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Co jeść, aby zdrowo przytyć przy alergii pokarmowej? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Uczulenie na warzywa – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Dieta na alergeny dla dziecka – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Czy jest metoda odczulenia na alergię pokarmową? – odpowiada Kamila Ziemann
- Czy nie mogę jeść chleba na drożdżach? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Test na nietolerancję i alergię pokarmową – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Badania na nietolerancję pokarmową IMU-PRO na 90 produktów – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Co mogę spożywać w tej sytuacji? – odpowiada Mgr Anna Pujanek