Alergia pokarmowa na większość produktów żywnościowych

czy jest jakiś skuteczny lek na alergie pokarmowom jestem uczulona prawie na wszystko oprócz ziemniak ów,mięsa i chleba co robić i jak dalej żyć
KOBIETA, 62 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Witam. O leku nic mi nie wiadomo, ale można ułożyć tak plan żywieniowy, by był urozmaicony i nie zawierał produktów zakazanych. Już raz układałam taką dietę jednemu Panu, który miał kilka stron zakazanych produktów i jest z planu żywieniowego bardzo zadowolony. Także to nie jest koniec świata - nie jedna osoba ma takie problemy i da się z tym żyć. Jakby Pani się zdecydowała na taki program żywieniowy proszę o kontakt: anna.pietrasz@onet.pl

0

Proszę się nie denerwować. Czasami faktycznie tak się zdarza, ale ważne jest, aby udała się Pani do lekarza, bo może to nie jest alergia tylko jakiś inny problem? Warto sprawdzić. Dodatkowo proszę spotkać się z dietetykiem, ponieważ spożywając tylko 3 produkty spożywcze jest Pani narażona na niedobory składników odżywczych w diecie, co dodatkowo niekorzystnie wpływa na Pani zdrowie, kondycję, samopoczucie… Informacje uzyskane od lekarza będą również ważne dla dietetyka. Pozdrawiam

0
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Proszę udać się na konsultację do poradni alergologicznej w swoim mieście i poprosić o skierowanie do dietetyka w celu ustalenia konkretnej diety. Pozdrawiam

0

Witam,

Z zakresu dietetyki mogą Pani powiedzieć, że leczenie alergii a raczej dietoterapia opiera się przeważnie na eliminacji produktów z diety, które wywołują objawy. Pytania dotyczące leków proszę kierować do lekarza alergologa. Z dietetycznego punktu widzenia należy się udać do dietetyka, aby odpowiednio zbilansował dietę eliminując pokarmy, których Pani nie toleruje.

0

Witam,
wszystko zależy od poziomu uczulenia i możliwości cząstkowego korzystania z różnych produktów spożywczych. Nawet na niewielkiej bazie produktowej można utworzyć zdrową dietę. Proszę poszukać dobrego dietetyka w Pani okolicy i zwrócić się do niego o przygotowanie takiej diety.
Życzę zdrowia,
Beyer-Wygońska Sylwia

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty