Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Kamila Ziemann Dietetyka
60 poziom zaufania

Proszę wyrzucic te produkty z diety, skorzystac z odpowiednio ulozonej diety, aby nie bylo niedoborow, włączyc probiotyki by uszczelnic jelita i za około 6-8 miesiecy stan zdrowia powinien się diametralnie poprawic.
Postaram się jak najszybciej nagrać film na YT na ten temat, więc proszę szukać pod hasłem: Kamila Ziemann dietetyk
Pozdrawiam
Kamila Ziemann
www.efektcentrum.pl
www.fb.com/Efekt.Centrum

0

Proszę zainteresować się tematem przepuszczalności jelitowej (inaczej syndrom przeciekającego jelita, leaky gut syndrome) oraz tematem dysbiozy jelit. Przyczyny wymienionych problemów mogą być różne: od urodzenia za pomocą cesarskiego cięcia po stosowanie antybiotyków czy nadużywanie leków do nabycia bez recepty (NLPZ), czy stosowanie kortykosteroidów. Należy odtworzyć u męża barierę jelitową oraz przywrócić prawidłową mikrobiotę jelit (zespół bakterii i grzybów), aby objawy alergii zaczęły ustępować. Potrzebna byłaby też dieta eliminacyjno-rotacyjna, która polega na eliminacji szkodzących produktów oraz rotacji pozostałych. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia, Paulina z DietaMax Poradnia Dietetyczna, Białystok

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
70 poziom zaufania

Dzień dobry!
U alergika należy wykluczyć wszystkie pokarmy, na które występuje nadwrażliwość. Przede wszystkim należy zadbać o dobrze zbilansowaną dietę oraz prawidłowy skład mikroflory jelitowej. W tym przypadku zaleca się wizytę u specjalisty dietetyka, który dobierze zindywidualizowany jadłospis. Warto zastanowić się nad wprowadzeniem diety eliminacyjno-rotacyjnej – wraz ze stosowaniem probiotyków jest możliwość, że za jakiś czas będzie Pani mogła sięgać po te produkty.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
 
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
 
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306

Warto również przeczytać:
Nadwrażliwości pokarmowe – jak się je bada?
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/nadwrazliwosci-pokarmowe-jak-sie-je-bada.html?c=9

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty