Cała prawda o multiwitaminach
Rodzaj pieczywa zależy od rodzaju diety na jakiej Pani przebywa. Jeżeli poszukuje Pani alternatywy do pełnoziarnistego chleba pszennego to chleb z mąki żytniej może być stosowany o ile jest wyprodukowny z mąki żytniej pełnoziarnistej. O ile nie przebywa Pani na diecie z koniecznością zapewnienia bardzo wysokiej podaży błonnika (jak np. przy uchyłkowatości jelit) nie ma konieczności stosowania wyłącznie produktów pełnoziarnistych - powinny one mieć około 60-75% udział w produktach zbożowych w diecie.
Szanowna Pani,
Jeśli chodzi o pieczywo, wszystko zależy od tego o jakiej diecie Pani mówi. W niektórych dietach bardziej pożądane jest pieczywo jasne.
Najczęściej poprzez "dietę" ma się na myśli dietę mającą na celu zmniejszenie masy ciała - w takim przypadku stosowanie zarówno chleba pełnoziarnistego, jak i chleba z mąki żytniej będzie odpowiednie.
Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny - Poznań
Poradnia Dietetyczna Świat Odżywiania
http://www.swiatodzywiania.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Eliminacja chleba w diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wafle ryżowe a chleb żytni na zakwasie – odpowiada Mgr Monika Frank
- Jak skomponować zbilansowany jadłospis bez chleba? – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Jakie pieczywo przy lekkostrawnej diecie? – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Zamiennik chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Chleb razowy na kolację przy diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jaki chleb w diecie? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Spożywanie chleba na kolację – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Chleb tostowy a zdrowe odżywianie – odpowiada Kamila Ziemann
- Wybór chleba na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
artykuły
Ludzie reagują na pełnoziarniste pieczywo w różny sposób
Produkty pełnoziarniste są ważnym elementem zdrowe
Węglowodany złożone - podział, funkcje i właściwości
Węglowodany złożone to związki wielocząsteczkowe,
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja