Badania krwi - leukocyty
Leukocyty to krwinki białe ? są bezbarwne i jest ich znacznie mniej niż krwinek czerwonych w naszym organizmie. Jednak są bardzo ważne dla naszego zdrowia, ponieważ pełnią funkcję głównie odpornościowe. Więcej szczegółów na temat krwinek białych wyjawia nam lek. Łukasz Kowalski.
Witam serdecznie. Należy podkreślić że większość przypadków anemii z niedoboru żelaza wymaga leczenia przyczynowego oraz farmakologicznego, które polega na suplementacji odpowiednich dawek żelaza. Warto jednak wspomóc to leczenie spożywając produkty, które zawierają dużą ilość tego pierwiastka. Są to przede wszystkim : mięso, wędliny, podroby – szczególnie wątróbka, ryby, żółtka jaj, produkty zbożowe pełnoziarniste, nasiona – dynia, słonecznik, sezam, orzechy – szczególnie pistacjowe, warzywa zielone ( szpinak, kapusta, brukselka, koper, liście pietruszki, buraki, czarna porzeczka, suche warzywa strączkowe, kiełki, zarodki pszenne, morele, śliwki suszone, figi, daktyle.
Wchłanianie żelaza z pokarmów wynosi tylko od 5 do 20% w zależności od źródła (największe z mięsa), potrafi się jednak zwiększać w przypadku jego niedoborów.
Substancje, które znacznie obniżają dostępność żelaza to między innymi fityniany (obecne między innymi w otrębach i nasionach roślin strączkowych), niektóre polifenole (w kawie i herbacie), błonnik, a także duże ilości wapnia. Z kolei najważniejszym czynnikiem ułatwiającym wchłanianie żelaza są duże ilości witaminy C. Dlatego do porcji mięsa lub ryby dobrze jest zjeść surówkę, a do wędliny pomidora czy paprykę, bogate w witaminę C. Jeżeli zależy nam na dobrym wchłonięciu żelaza z obiadu, nie pijmy bezpośrednio po nim mocnej herbaty.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Jaką dietę stosować przy nadmiarze żelaza? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Badanie krwi i niedokrwistość – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Co może być przyczyną anemii oraz złego wchłaniania żelaza? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Dieta w anemii bez ryzyka przytycia – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Jaka dieta przy anemii i braku żelaza? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Anemia a dieta na wzmocnienie organizmu – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Naturalne metody podniesienia poziomu żelaza w krwi – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Dieta dla kobiet z anemią – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz