Terapia celowana w leczeniu raka
Witam serdecznie!
Wyniki są w porządku. Ogólna liczba białych krwinek jest w dolnej granicy normy (>3,7 G/l), natomiast zawartość we krwi granulocytów obojętnochłonnych (krwinek odpowiedzialnych za obronę przed infekcjami bakteryjnymi) jest w normie (>1,5 G/l). Prawidłowe stężenie hemoglobiny we krwi u kobiet to 11,5-16,0 g/dl (7,2-10,0 mmol/l), a więc u Pani - także w dolnej granicy normy.
Aby wzmocnić się przed negatywnymi skutkami działania chemioterapii, warto stosować dietę bogatą w żelazo oraz kwas foliowy.
Najlepiej przyswajalne źródło żelaza to czerwone mięso, na drugim miejscu - drób (indyk, kurczak). Dania mięsne warto komponować z warzywami lub sokiem owocowym (np. pomarańczowym - ze zwględu na zawartość witaminy C, która zwiększa wchłanianie żelaza). Z warzyw - najwięcej żelaza jest w fasoli, soi, zielonej sałacie - aczkolwiek znacznie gorzej przyswajalne niż z mięsa. Inne pokarmy dość bogate w żelazo to: pieczywo ciemnoziarniste, suszone owoce, tłuste ryby (makrela, sardynki), płatki śniadaniowe.
Doskonałym źródłem kwasu foliowego są warzywa i owoce bogate w witaminę C, takie jak: brokuły, pomarańcze, brukselka oraz warzywa i owoce z dużą zawartością beta-karotenu, np. nasiona roślin strączkowych, szpinak i inne. Duże ilości znajdziemy także w: wątróbce, drożdżach, pełnych ziarnach, fermentowanym mleku itd.
Pozdrawiam serdecznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Obniżona hemoglobina w badaniu krwi – odpowiada Lek. Agnieszka Barchnicka
- Lekka niedokrwistość po porodzie – odpowiada Lek. Agnieszka Barchnicka
- Wyniki, które mnie niepokoją – odpowiada Lek. Agnieszka Barchnicka
- Poziom MCV i płytek u nastolatka – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak jest zawartość żelaza w szpinaku? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Jak zwiększyć ilość żelaza? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy wszystkie parametry morfologii są w normie? – odpowiada Lek. Marta Hat
- Które owoce i warzywa są wskazane, aby poprawić wyniki morfologii podczas chemioterapii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Odżywianie przy małopłytkowości – odpowiada Eliza Gosławska