Dieta śródziemnomorska a serce
Dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi odpowiednią ilość tłuszczu, energii, błonnika oraz wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo warzyw, owoce, ryby morskie, a główne źródło tłuszczu w tej diecie stanowi oliwa z oliwek. O jej wpływie na nasze zdrowie opowiada prof. dr hab. Zbigniew Gaciong, internista.
Witam,
Produkty obfitujące w żelazo (poza mięsem) to:
- jaja (zwłaszcza żółtko)
- nasiona roślin strączkowych
- ziarna zbóż, produkty na bazie mąki z pełnego przemiału
- kasze, otręby
- warzywa o zielonej barwie, takie jak np. szpinak, szczypiorek
- kakao.
Warto włączyć te produkty do menu, jako źródło Fe.
Jako przekąskę można chrupać orzechy i suszone owoce.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co jeść, gdy zdiagnozowano u nas kamicę szczawianową? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co włączyć do diety, aby pozbyć się anemii? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Uzupełnianie poziomu potasu i wapnia w diecie wegańskiej – odpowiada Mgr inż. Justyna Bas
- Co może być przyczyną anemii oraz złego wchłaniania żelaza? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Dieta w anemii bez ryzyka przytycia – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Co zrobić, abym nie miała ciągle anemii? – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek
- Co należy jeść przy kamicy fosforanowej? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Produkty o dużej zawartości wapnia – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Spadek żelaza wskazujący na anemię – odpowiada Mgr Beata Bondyra