Tamowanie krwawienia za pomocą endoskopu
Endoskopia to rewolucyjna metoda - nie tylko diagnostyczna, ale również terapeutyczna. O tamowaniu krwawienia z użyciem endoskopu opowiada lek. Marcin Radkowski.
Witam,
Jeśli chodzi o zaparcia u dziecka to należy zacząć, że tylko 5% z nich ma podłoże chorobowe (organiczne, np. choroba Hirshsprunga).
O zaparciach możemy mówić, jeśli dziecko wypróżnia się rzadziej niż 2 x w tygodniu, a stolec jest twardy, obfity, pojawia się brudzenie bielizny, a dziecko unika defekacji ze względu na towarzyszący ból wynikający z nagromadzenia się i twardnienia masy kałowej.
Jeśli chodzi o sposoby leczenia to przede wszystkim powinna Pani zwrócić uwagę na edukację związaną z zaparciami, jeśli dziecko przestaje nosić pieluszki, zmienia mleko na butelkowe oraz ma małą ilość błonnika w diecie mogą pojawić się bolesne zaparcia i dziecko będzie ich unikać, przez co problem zacznie się pogłębiać.
Warto wprowadzić więcej warzyw i owoców w świeżej postaci lub ewentualnie przyrządzonych na parowarze. Oprócz warzyw należy wprowadzić kasze, pełnoziarniste makarony, ryż i dużą ilość wody niegazowanej.
Dziecko powinno być zachęcane do ruchu i zabawy, próba wypróżnienia powinna odbywać się 10-15 minut po większym posiłku, bo wtedy jest to czas na skuteczne wypróznienie. Można dziecko zachęcać nagrodą w postaci kolorowanki, kolorowego znaczka czy podobnych rzeczy. Skupiamy się na wyrobieniu nawyku i przywrócenia rytmu wypróżnienia.
Zwróciłabym też uwagę na wypróżnienia: zapisałabym godziny oraz wygląd stolca, co umożliwi obserwację postępów i pomoże lekarzowi w analizie, jeśli te rozwiązania nie pomogą.
Zachęcam również do zapoznania się z materiałami na www.kalorynka.pl, gdyby chciała wprowadzić Pani zdrową dietę dla całej rodziny.
Pozdrawiam serdecznie,
mgr dietetyk
Aleksandra Erdmann
www.kalorynka.pl
Witam,
Należałoby dokładnie przeanalizować co dziecko je aby wprowadzić odpowiednie modyfikacje. Z produktów które bedą ułatwiały wyprznianie warto dodać, owsiankę gotowana ok. 40 min. Z suszonymi śliwkami i sloncznikiem, pol łyżeczki oleju lnianego przed każdym posiłkiem. Duzo zup i gotowanych potraw, z przewaga warzyw przyprawionych kurkuma, imbirem, tymiankiem.
Pozdrawiam
Dietetyk, naturopata Joanna Brejecka-Pamungkas
więcej informacji na www.naturalhealing.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakich produktów nie spożywać przed gastroskopią? – odpowiada Mgr inż. Joanna Brejecka-Pamungkas
- Testy nietolerancji nabiału u dwulatka – odpowiada Mgr inż. Joanna Brejecka-Pamungkas
- Jak zdiagnozować zakwaszenie organizmu? – odpowiada Mgr inż. Joanna Brejecka-Pamungkas
- Zaparcia u 20-miesięcznego dziecka – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Problemy z wydalaniem stolca u dziecka – odpowiada Lek. Karina Kachlicka
- Działanie zielonej herbaty – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Podejrzenie kandydozy a spożywanie bananów – odpowiada Mgr inż. Joanna Brejecka-Pamungkas
- Spożywanie suchych płatków owsianych a zaparcia – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Co powoduje zaparcia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy jabłko pomoże na zaparcia? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Bristolska skala uformowania stolca - wygląd stolca, prawidłowe wypróżnianie
Bristolska skala uformowania stolca to podział, we
Sposoby na zaparcia w wakacje
Wakacje - okres, w którym nasz plan dnia ulega zmi
Dosłownie zatykają jelita. Ból brzucha gwarantowany
Coraz większa liczba osób zmaga się z uciążliwym p