Czy domowe chipsy są zdrowsze?

Bardzo lubię chipsy ale ze są narażone szkodliwe nasz pokonane chemia. W takim razie chce robić domowe chipsy w piekarniku bądź w frytownicy. Moje pytanie czy takie domowe chipsy będą zdrowsze i czy można jeść je często czy też ograniczać? I jeszcze przy okazji czy też domowe chipsy jabłkowego są zdrowe? Lepiej jeść świeże jabłka czy suszone?
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Dlaczego zwierzęta nie zatruwają się grzybami?

Chipsy (jeśli mowa o ziemniaczanych) - czy to domowe czy nie, zawsze będą przekąską bogatą w tłuszcz więc też podlegają ograniczeniu w naszym jadłospisie. Czy są "zdrowsze"? Trudno powiedzieć, zależy od sposobu przygotowania i dodatków. Z pewnością uda nam się znaleźć kupne chipsy o prostym składzie, będą pewnie trochę droższe niż te "z chemią".

W domu proponuję przyrządzić chipsy z warzyw korzeniowych lub jarmużu - wystarczy łyżka oleju i przyprawy - takie chipsy robimy w piekarniku.

Jeśli chodzi o chipsy jabłkowe - są fajną przekąską, ale zawsze lepiej jest zjeść świeże jabłko - naturalny, nieprzetworzony produkt.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty