Dieta śródziemnomorska
Witam serdecznie,
Czosnek ma właściwości przeciwzapalne, antywirusowe, działa szczególnie skutecznie na:
infekcje układu oddechowego,
ból gardła,
przeziębienie,
grypa,
infekcje ucha,
zmniejsza wydzielanie flegmy,
problemy związane z układem pokarmowym
Nie ma znaczenia czy czosnek jest rozgnieciony czy nie spełnia swoją rolę
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Allicyna to substancja bakteriobójcza, która uwalnia się w czasie rozdrabniania.Najlepiej rozdrabniać go tuż przed dodaniem do potraw, aby zachował jak najwięcej cennych wartości odżywczych.
Czosnek można jeść w każdej postaci, to naturalny antybiotyk. Zjadany jednak w całości jest dość ciężkostrawny dla naszego układu pokarmowego. Można jednak stosować go w formie rozgniecionej np. do surówek albo w plasterkach np, do kanapek
Czosnek można zjadać zarówno w całości jak i w postaci rozdrobnionej, warto zjadać go np. z chlebem lub z miodem i cytryną aby uniknąć " poparzeń" w jamie justnej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Działanie suszonego czosnku niedźwiedziego – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Skutki spożywania nadmiernej ilości cebuli – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Przepis na dietetyczne sałatki i potrawy z kaszą i kurczakiem – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Choroba nowotworowa a jedzenie czosnku – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Czy picie wody z cytryną na czczo jest zdrowe? – odpowiada Mgr Beata Krawczyńska-Kowalska
- Czy syrop z cebuli, czosnku i miodu wpływa na skuteczność tabletek antykoncepcyjnych? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Właściwości czosnku po zastosowaniu wyciskacza – odpowiada Eliza Gosławska
- Czy zielona herbata obniża ciśnienia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy zamienić mój poranny napój na zwykłą szklankę wody? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jak szybko i zdrowo przytyć 10 kilogramów? – odpowiada Magdalena Rapacka