Odkryto nowe grupy krwi
Ciało człowieka cały czas zaskakuje. Dwie nowe grupy krwi, pokazują jak niewiele jeszcze wiemy na temat naszego organizmu. O tym, co nowe odkrycie niesie za sobą opowiadają dr Michał Sutkowski, lekarz rodzinny oraz Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk.
Witam
Proszę przyjrzeć się czy nie przyjmuje Pani jakichś preparatów, witamin, tabletek, które mają wysokie dawki żelaza. Należy ograniczyć mięso i wędliny do 2 razy w tygodniu na miesiąc i po tym czasie jeszcze raz spróbować wykonać badanie krwi żelazo. Jeśli wyniki będą nadal wysokie to proszę skonsultować je z lekarzem w celu poszerzenia badań o bardziej szczegółowe w celu wykrycia przyczyny.
Magdalena Maciejewska
dietetyk Bydgoszcz
http://www.maciejewska.eu
Witam serdecznie,
Nie wiem jaki Pan obecnie ma poziom żelaza, ale jeśli jest zwiększony, należy przede wszystkim poszukać tego przyczyny.
Mięso i wędliny warto ograniczyć do 2-3 razy w tygodniu (nie tylko ze względu na żelazo, ale ogólne zdrowie). Wyższy poziom żelaza występuje też czasami u osób spożywających regularnie niewielkie ilości alkoholu (piwko, lampka wina dziennie). Powodem większej ilości żelaza mogą też być przyjmowane leki i suplementy diety.
Pozdrawiam
Ewa Zawidzka
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co oznacza stan podwyższonego żelaza w organizmie? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Czy jedzenie żelaza w tabletkach wystarczy, aby podnieść poziom tego pierwiastka? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Mały niedobór żelaza a anemia – odpowiada Magdalena Mroczek
- Co może oznaczać lub co może być przyczyną zwiększonego żelaza we krwi? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Czy wysoki poziom żelaza jest niebezpieczny? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Niski poziom żelaza a oddawanie krwi – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Poziom hemoglobiny u weganki – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Jakie produkty powinnam jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta przy anemii u 16-latki? – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
artykuły
Czy w lecie także należy przyjmować witaminę D? Rozmowa z dietetyczką
Informacja prasowa OSAVI Z badań wynika, że dwóch
Bierzesz witaminy? Sprawdź, czy robisz to prawidłowo
Polacy łykają suplementy na potęgę, ale bardzo czę
Co jeść i pić w czasie COVID-19? Nauka potwierdza, że te produkty łagodzą objawy i wspierają odporność
W obliczu kolejnych wariantów koronawirusa, a takż