Odkryto nowe grupy krwi
Ciało człowieka cały czas zaskakuje. Dwie nowe grupy krwi, pokazują jak niewiele jeszcze wiemy na temat naszego organizmu. O tym, co nowe odkrycie niesie za sobą opowiadają dr Michał Sutkowski, lekarz rodzinny oraz Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk.
Niestety przyswajalność żelaza z surowców roślinnych wynosi około 2% jego zawartości, komponując surowce bogate w żelazo ze źródłami witaminy C możemy podnieść to do poziomu około 5, maksymalnie 10%. Ponadto warzywa nie są w ogóle zasobne w żelazo - jest to mit nie znajdujący potwierdzenia w badaniach składu żywności. Żelaza należy raczej szukać w zbożach, roślinach strączkowych, orzechach. Jeżeli absolutnie nie chce Pani brać tabletek proszę uwzględnić taki poziom żelaza w surowcach (a więc 5% tego co znajduje się w tabelach) i na bazie tego spróbować zbilansować dietę. Problem niedoborów żelaza jest powszechny w przypadku diet wegańskich i często jedynym skutecznym pomysłem na uzyskanie prawidłowych parametrów z krwi jest stosowanie odpowiednich suplementów diety lub rozszerzenie diety o wybrane produkty pochodzenia zwierzęcego jak jaja, które mogą być źródłem dobrze przyswajalnego żelaza. Jeżeli ma Pani problem ze zbilansowaniem diety warto się udać do specjalisty, bo wymaga to rzetelnej wiedzy, którą nie sposób znaleźć w internecie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy jedzenie żelaza w tabletkach wystarczy, aby podnieść poziom tego pierwiastka? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Codzienne spożywanie soku z buraków a niski poziom hemoglobiny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Odchudzanie na wegetarianiźmie – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Warzywa i owoce, w których żelazo jest dobrze przyswajalne – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jaki produkt spożywczy jest najlepszym źródłem żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy mając wysoki poziom żelaza, można jeść jakiekolwiek mięso? – odpowiada Mgr Magdalena Maciejewska
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Leczenie anemii spożywaniem mięsa – odpowiada Mgr Magdalena Antoniuk
- Dieta po wyeliminowaniu mięsa, ryb i nabiału – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
artykuły
Co utrudnia wchłanianie minerałów?
Minerały w codziennej diecie By organizm prawidło
Co jeść i pić w czasie COVID-19? Nauka potwierdza, że te produkty łagodzą objawy i wspierają odporność
W obliczu kolejnych wariantów koronawirusa, a takż
Jak naturalnie poprawić poziom hemoglobiny?
Liściaste warzywa Niski poziom hemoglobiny związan