Czy mogę być uczulony na gluten?

Witam! Od dłuższego czasu zauważyłam, że wychodzą mi gorące wypieki na twarzy, plamy na udach, dekolcie i rękach a czasem na brzuchu. Ostatnio wyszła mi swędząca wysypka na rękach. Zazwyczaj wychodzi mi to po zjedzeniu chleba, produktów mlecznych i owoców. Czy mogę być bezglutenowcem? Jeśli nie, to co może mi dolegać?

ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Witam serdecznie!

Jest prawdopodobne, że przyczyną opisanych przez Panią  objawów  jest alergia. Niekoniecznie w pierwszej kolejności należy myśleć o alergii na gluten, tym bardziej że zakres produktów które Pani podała jest szeroki- pieczywo, produkty mleczne czy owoce - każdy z tych produktów może być sprawcą opisywanych zmian. Warto dalej pójść tym krokiem i zdecydować się na test w kierunku wykrycia konkretnych alergenów.

Konieczna jest wizyta u alergologa, do specjalisty tego konieczne jest skierowanie.
Wskazane jest również wykonanie podstawowych badań laboratoryjnych - powinny być one dobrane prze lekarza rodzinnego, po przeprowadzeniu badania lekarskiego i dokładnym zebraniu wywiadu.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty