Czy podczas opiekania kanapek powstają związki szkodliwe dla naszego organizmu?

Dlaczego naprawdę tosty są niezdrowe? Mówiąc tosty mam na myśli 2 kromki chleba zapiekane w opiekaczu (urządzenie które się zaciska). Chodzi mi tylko o to czy podczas opiekania powstają związki szkodliwe dla naszego organizmu. Jeśli tak to jakie są to związki i co mogą powodować. Ponadto chciałbym wiedzieć czy ubytek wody z tostów podczas pieczenia również wpływa negatywnie na nasz organizm?
MĘŻCZYZNA, 18 LAT ponad rok temu

Produkty, które powinny być zawsze na talerzu razem

Aleksander Ropielewski
95 poziom zaufania

Przypalone potrawy mają w sobie szkodliwy związek akroleinę, która jest karcynogenem. Jeżeli jednak tosty są tylko przypieczone a nie przypalone to nie są szkodliwe. Ubytek wody z tostów nie jest szkodliwy dla organizmu.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty