Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
proszę wysłać zdjęcie i dokładne nazwy leków i obszerny opis dolegliwości, rozgryze problem alergolog t grzelewski
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co znaczą te częste pokrzywki? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Dlaczego na moim ciele pojawia się wysypka? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak wyleczyć tą pokrzywkę? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Jakie badania wykonać w celu potwierdzenia pokrzywki? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Wysypka skórna przy alergii pokarmowej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wieczorne pokrzywki, wysypki – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Co mogą znaczyć te pokrzywki po posiłku? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy ta pokrzywka może być wywołana kontaktem z silnym alergenem? – odpowiada Lek. Karol Gołębiewski
- Czy kurzajka u 9-letniego dziecka mogła być początkiem alergii? – odpowiada Lek. Dariusz Czubiński
- Co robić mam dalej z moją wysypką? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
10 mało znanych alergenów
Alergeny znane i nieznane Z pewnością większość z
Koronawirus. Pokrzywka po COVID-19 zmieniła życie 21-latki w piekło. "Widok mojej skóry przygnębia"
Monika przeszła zakażenie koronawirusem łagodnie.
Uczulenie na penicylinę
W grupie penicylin wyróżnia się różne jej rodzaje.