Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Wynika przeważnie z częstej ekspozycji na czynnik sprawczy. Proszę pamiętać, że pokrzywkę mogą wywoływać również skrajne temperatury, światło słoneczne, czy ucisk. Istotne znaczenie mają także przyjmowane leki. Niestety często nie udaje się określić przyczyny pokrzywki przewlekłej (trwającej powyżej 6 tygodni). Sugeruję kontakt z dermatologiem lub alergologiem.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przyczyny i wyleczalność pokrzywki – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- W jaki sposób wykryć alergen przy pokrzywce? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jaki jest powód pokrzywki? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Pokrzywka u 70-latki a hormony – odpowiada Lek. Iwona Stajkowska
- Jak wyleczyć tą pokrzywkę? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Czy kontakt z alergenem może uodpornić? – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Czy pomimo wysypki nadal stosować lek na pokrzywkę? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Co to za uczulenie? Co mogło je wywołać? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Nawrót pokrzywki i obrzęk naczynioruchowy – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Przewlekła pokrzywka a niewiadomy alergen – odpowiada Dr n. med. Grażyna Wolnik-Trzeciak