Czy powinnam unikać warzyw i owoców które krzyżują się z alergenem wziewnym?

Witam, jestem alergikiem od dziecka, podczas dorastania alergia minęła, jednak ostatnio zaczęła się bardzo mocno ukazywać. Lekarz zrobił testy, panel pokarmowy wyszedł na 0, ale w panelu wziewnym wyszło praktycznie na wszystko mocne uczulenie. Lekarz przekazał ze występuje u mnie reakcja krzyżowa alergen wziewny - pokarm- pomimo ze mie mam alergii pokarmowej. Zalecił dietę, nie jeść surowych warzyw i owoców, pytanie czy powinnam unikać warzyw i owocow które krzyżują się z alergenem wziewnym, czy ugotowane warzywa już tracą swoj „kod” i nie będą już uczulać?
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty