Badanie moczu na urobilinogen
Dzień dobry,
należy ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa, od czasu do czasu może pojawić się w diecie, ale niezbyt często, korzystniej wybierać mięso drobiowe.
Czosnek zawiera związki siarki (m.in. alicynę) i liczne antyoksydanty, które wykazują szereg prozdrowotnych właściwości (m.in działanie hipotensyjne czy antyoksydacyjne - przeciwutleniające). Związki zawarte w czosnku korzystnie oddziałują na układ sercowo-naczyniowy. Na pewno nie zaszkodzi jego stosowanie. Można na bazie czosnku zrobić sos do mięs czy wkomponować go do sałatki. Dieta w miażdżycy jest istotna i na pewno poprawi stan Pana zdrowia. Proszę zwrócić uwagę na jakość spożywanego tłuszczu. Postarać się ograniczyć cukry proste. Dbać o nawodnienie organizmu, wypijając co najmniej 2 l płynów. Życzę dużo zdrowia.
Pozdrawiam,
mgr Karolina Janion - dietetyk kliniczny
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy przy miażdżycy powinno się zrezygnować z czerwone mięsa? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Jak często można jeść surowy czosnek? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jakich podrobów wieprzowych nie warto jeść? – odpowiada Mgr Monika Frank
- Dieta po operacji okrężnicy dla 80-latka – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy należy zrezygnować z tłustego mleka przy miażdżycy? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Czy można spożywać czosnek przy zespole Gilberta? – odpowiada Ewa Gonia
- Badanie cholesterolu u kobiety ważącej 44 kg – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy jedzenie masła może powodować miażdżycę? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Co jeść przed kolonoskopią? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy piersi można powiększyć poprzez żywność? – odpowiada Amelia Świsłowska
artykuły
Oczyszcza krew z cholesterolowych złogów. Chroni przed zakrzepicą, zawałem
Miażdżyca nie boli Miażdżyca jest chorobą, na któr
Jak zwiększyć moc sosu sofrito?
Zgodnie z analizą opublikowaną w czasopiśmie "Food
Czosnek i cebula mogą nas ochronić przed rakiem piersi
Kolejne badania podkreślają lecznicze właściwości