Mity na temat grzybów trujących
Aktualna pszenica jest rzeczywiście bardzo zmodyfikowana w porównaniu z tą sprzed kilkudziesięciu lat, stąd w ostatnich latach tyle alergii na gluten. Zawsze lepiej jeść produkty orkiszowe niż zwykłe pszenne, ale też niestety słyszałam o fałszowaniu tych produktów zwykłą mąką pszenną. za to zawsze najlepiej wybierać produkty razowe lub graham. Pozdrawiam
Dzień dobry,
to prawda, że aktualnie pszenica jest poddawana modyfikacjom genetycznym, ale tak dzieje się aktualnie z dużą ilością produktów spożywczych.
Jeżeli czuje się Pan po niej dobrze, to uważam, że może być przez Pana spożywana w rozsądnych ilościach.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Na czym polega dieta bezglutenowa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Nietolerancja laktozy i pszenicy – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Co jeść przy diecie bezglutenowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Produkty pozbawione glutenu – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Czy rzeczywiście gluten jest taki szkodliwy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co można jeść z nabiału przy takiej alergii? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- W czym jest gluten? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Alergia na pszenicę a odpowiednia mąka – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Właściwości odżywcze bułek graham i produktów mlecznych typu light – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Dieta i żywienie osoby ze skazą białkową – odpowiada Mgr Maria Ochmańska