Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Ww. objawy mogą być wywołane zarówno przez infekcję jak i alergię. Na infekcję może wskazywać podwyższona temperatura ciała. Na alergię - dobra reakcja na leki p/histaminowe. Może pani udać się do lekarza pierwszego kontaktu w celu zbadania i ewentualnego leczenia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Katar po przeziębieniu i nieżyt nosa – odpowiada Dr n. med. Piotr Sawicki
- Zaleganie flegmy w gardle i przezroczysta wydzielina z nosa – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Przewlekły katar po przeziębieniu u 19-latka – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Nieżyt nosa u 35-latka – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Czy moje objawy mogą wskazywać na chore zatoki? – odpowiada
- Czy te dolegliwości mogą wynikać z alergii lub chorych zatok? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Stosowanie leków na alergię – odpowiada Piotr Pilarski
- Silny ból gardła, zatkany nos, kichanie i gorączka – odpowiada Lek. Dawid Matyniak
- Zatkany nos i alergie – odpowiada Lek. Dawid Matyniak
- Początek przeziębienia w 8. tygodniu ciąży – odpowiada Milena Lubowicz