Indeks glikemiczny potraw
Z pewnością każdy z nas słyszał o indeksie glikemicznym potraw. Ale czy wiemy, czym to tak naprawdę jest? Obejrzyj film i dowiedz się więcej na ten temat.
W naszej diecie około 25-30% wartości energetycznej powinno pochodzić z tłuszczy, ale oczywiście tych korzystnych np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany. Za mała ilość rzeczywiście może wpłynąć na nieprawidłową pracę układu nerwowego, zwłaszcza niedobór kwasów omega3, które znajdziemy oprócz tłuszczów roślinnych również w tłustych rybach. Bardzo dobrym źródłem witaminy E są tłuszcze roślinne, witamina ta jest nazywana witaminą młodości co świadczy o tym jak jest ważna w codziennym życiu.Także inne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) potrzebują bazy do rozpuszczenia się.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Czy zdrowej jest spożywanie codziennie oleju lnianego? – odpowiada Mgr Marcin Chmielewski
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Czym się różni olej palmowy od utwardzonego oleju? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- W jakich pokarmach rozpuszcza się witamina A? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Przyjmowanie witaminy D3 podczas posiłku – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Eliza Gosławska
- Oliwa a olej rzepakowy – odpowiada Mgr Marzena Rojek
- Jakie witaminy są rozpuszczalne w wodzie, a jakie w tłuszczach? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Właściwości oleju ryżowego – odpowiada Roma Wojtewicz
artykuły
Olej rzepakowy - czyli kilka faktów, o których nie wiedziałeś
Wybierając olej rzepakowy ze sklepowej półki rz
Tłuszcze zwierzęce - właściwości, rola w diecie, ograniczanie
Tłuszcze zwierzęce pochodzą zarówno z tkanki tłusz
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów