Bakalie - dietetyczne słodycze
W zależności od tego jaki produkt próbuje Pani uzyskać dobrym zastępnikiem masła mogą być oleje roślinne w formie płynnej (np. rzepakowy, słonecznikowy, orzechowy, z pestek winogron) lub jeżeli niezbędny jest tłuszcz w formie stałej można użyć olej kokosowy. Do kanapek można użyć majonezu lub musztardy. Radziłabym unikać margaryn, gdyż są one źródłem bardzo niekorzystnych dla organizmu kwasów tłuszczowych typu trans.
To co zazwyczaj powoduje alergie to białko mleka. Masło to sam tłuszcz więc nie powinien nasilać alergii. Nie wiem co to za przepis ale masło można zastąpić np. dowolnym olejem roślinnym.
Witam, zależy jaki to przepis i zależy jaka to alergia. Masło można wymienić na margarynę jeśli chodzi o ciasto. W przypadku przepisów obiadowych można wymienić masło na wszelkiego rodzaju oleje i oliwy
to zależy w jakim przepisie, ale olej roślinny będzie ok:)
pozdrawiam
Proszę spróbować masło klarowane. Prawidłowo zrobione jest pozbawione białek i cukru mlecznego i nie powinno powodować objawów nietolerancji.
pozdrawiam
Alternatywą jest pasta z awokado lub samo rozgniecione awokado lub oliwa z oliwek/olej lniany.
nie radzę zastępować masła w przepisie "dowolnym olejem" bo zmieni to całkowicie strukturę potrawy np. ciasta
w przypadku alergii na białko lub nietolerancji laktozy proszę spróbować albo masło klarowane albo olej kokosowy
pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
t. 600-376-913
Centrum Dietetyczne Prolinea
Do wypieków polecam olej kokosowy, do smarowania pieczywa np. pasta z awokado. Pozdrawiam i zapraszam na bloga ze zdrowymi przepisami: www.zdrowapasja.blogspot.com
Zachęcam do spożywania w obecnej sytuacji masła klarowanego lub pasty np. z awokado lub czerwonej fasoli.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Eliza Gosławska
- Alergia na pszenicę a odpowiednia mąka – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Czy mogę zamiast masła używać oleju kokosowego, mając przewlekłe zapalenie trzustki? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Alergia na białko jaja kurzego – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Awokado w diecie i kosmetyce – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Prośba o przepis na potrawę bez glutenu – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Czym mogłabym zastąpić nutridrinka, aby dostarczyć podobne wartości odżywcze? – odpowiada Magdalena Olszówka
- Na jakim tłuszczu najzdrowiej smażyć kotlety? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy zdrowej jest spożywanie codziennie oleju lnianego? – odpowiada Mgr Marcin Chmielewski
artykuły
Jedzenie, które dziurawi jelita. Dowiedz się, jakie pokarmy wyeliminować z diety
Czym jest nieszczelność jelita? W dobie chemicznej
Masło klarowane a laktoza i inne właściwości
Masło klarowane to produkt, który zwykłe masło bij
Jak czytać etykiety, aby uniknąć alergenów?
Rozpoznawanie słów oznaczających alergeny Odczyta