Ryzyko związane z gastroskopią
Gastroskopia to badanie wykonywane w celu oceny stanu układu pokarmowego. Czy może być ono dla nas niebezpieczne? Zapoznaj się z wypowiedzią eksperta na ten temat.
Witam,
jak najbardziej na wygląd stolca wpływa między innymi to co spożywamy. Nie bez znaczenia jest również ilość wypijanych płynów, stopień strawienia pokarmu oraz czas przebywania w przewodzie pokarmowym.
Prawidłowy stolec powinien być półmiękki i mieć brązowy kolor. Zmiany w konsystencji lub zabarwieniu, jeśli zdarzają się sporadycznie, nie stanowią powodu do niepokoju. Zazwyczaj są one bowiem skutkiem diety lub błędów dietetycznych.
Żółty stolec może pojawiać się u osób spożywających tłuste pokarmy, dlatego czasem nazywa się go stolcem tłuszczowym. Zdarza się jednak, że to objaw nieprawidłowego wchłaniania jelitowego, cholestazy lub problemów z trzustką i wątrobą.
Żółty kał powstaje również na skutek spożywania produktów bogatych w beta-karoten, a więc owoców i warzyw, takich jak: marchew, dynia, bataty, morele, jarmuż, szpinak, sałata, kapusta, por, szczypior oraz wiele innych. Skoro Pani dieta zaczęła obfitować w owoce i warzywa – być może jest to przyczyną żółtych stolców.
Więcej informacji o kolorach oraz konsystencji stolca znajdzie Pani w naszym artykule: https://portal.abczdrowie.pl/stolec-informacje-kolory-stolca-konsystencja.
Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dlaczego stolec ma żółte zabarwienie? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy przyczyną zmian w sposobie wypróżniania może być zmiana diety? – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Jakie owoce i warzywa są wskazane przy terapii retinoidami? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Co może oznaczać ta żółta biegunka? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy ciemnozielony stolec może być spowodowany jedzeniem borówek? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Dlaczego moje stolce bywają żółte? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jaką stosować dietę przy Helicobacter pyroli? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Jakie produkty spożywcze są bogate w błonnik? – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Dlaczego mam stolce o żółtym zabarwieniu? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Problemy z wypróżnianiem i twardy stolec u 2,5-letniego dziecka – odpowiada Natalia Ulewicz
artykuły
Co jeść podczas biegunki? Co pić podczas biegunki?
Co jeść podczas biegunki? Biegunka to stan, w któr
Warzywa, które powodują wzdęcia. Sprawiają, że wyglądasz na 5 kg więcej
Wzdęcia to dość przykra i kłopotliwa dolegliwość,
Co robić, a czego unikać podczas biegunki?
Mam biegunkę - co robić? Biegunka jest zaburzeniem