Indeks glikemiczny potraw
Z pewnością każdy z nas słyszał o indeksie glikemicznym potraw. Ale czy wiemy, czym to tak naprawdę jest? Obejrzyj film i dowiedz się więcej na ten temat.
Tak, piwo ma wysokie ig, ale to nie jedyny problem z tym napojem. Piwo zawiera ok. 4 g cukru w 100 g, ale jest to maltoza, czyli cukier, który w całości zamieniany jest na energię zapasową - tkankę tłuszczową. Poza tym, nikt nie wypija 100-200 g piwa, a raczej 1-2 l i wtedy te liczby szokują. Co do łyżeczek cukru, to w 100g piwa jest niepełna łyżeczka cukru. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Kcal w piwie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dlaczego piwo tak szybko podnosi cukier we krwi? – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Jak interpretować zawartość cukru przy indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
- Ciemne piwo a jasne piwo - które jest zdrowsze? – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- O czym informuje indeks glikemiczny żywności? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Indeks glikemiczny dla soków – odpowiada Natalia Wyciślik
- Jakie warzywa i owoce nie podnoszą cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Na czym polega dieta glikemiczna? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Indeks glikemiczny a leczenie cukrzycy – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Czy chleb żytni z ekstraktem słodowo-jęczmiennym jest zdrowy? – odpowiada Mgr Katarzyna Kaszyca
artykuły
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Tak utrzymasz cukier w ryzach. Te 3 zasady warto zapamiętać
Chcesz uniknąć gwałtownych skoków cukru we krwi? W
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym zwiększają ryzyko raka płuc
Białe pieczywo, smażone ziemniaki, płatki kukurydz