Kontrola poziomu cukru - dlaczego jest ważna?
Lekarze wykrywają coraz więcej przypadków cukrzycy. To obecnie choroba cywilizacyjna. Dlatego warto systematycznie badać poziom cukru. Prof. Władysław Grzeszczak wyjaśnia, dlaczego kontrola cukru jest taka ważna.
Dzień dobry,
W dużej mierze wynika to z faktu, że do piwa dodawane są często zamienniki słodu browarnego, są to surowce niesłodowe, takie jak np. cukier, itd. Surowce niesłodowane stosuje się w celu poprawienia pienistości piwa, zapewnienia lepszej klarowności, nadania mu jaśniejszej barwy, a także ze względów technologicznych i ekonomicznych,ponieważ dodanie np. cukru powoduje wyższy stopień odfermentowania piwa, a to wiąże się z wyższą zawartością alkoholu w piwie, Na przykład lager (piwo jasne) ma stosunkowo wysoką zawartość węglowodanów, a więc dwa lub trzy piwa mogą dość znacząco podnieść poziom cukru we krwi. Dodatkowo węglowodany zawarte w piwie (a tak jak pisałem wcześniej, to niestety nie tylko maltoza) mogą działać szybko – IG piwa wynosi aż 110 (IG glukozy wynosi 100). Proszę również pamiętać, że jeden kufel małego piwa to ok. 1,1 Wymiennik Węglowodanowy. Lepszym rozwiązaniem jest pozwolenie sobie okazjonalnie na wypicie do posiłku lampki wytrawnego wina, najlepiej rozcieńczonego wodą.Według aktualnych wytycznych spożywanie alkoholu w cukrzycy nie jest wskazane, ale nie jest również zabronione. Jeśli nie ma Pan poważnych przewlekłych powikłań cukrzycy, to może Pan sobie pozwolić okazyjnie na jego małą ilość. Proszę wziąć pod uwagę również, że często do piwa spożywane są dodatkowe posiłki, takie jak frytki, kiełbasa, a to może sprzyjać wzrostowi masy ciała. Ciekawą pracę nie tak dawno opublikowali badacze hiszpańscy, którzy stwierdzili, iż osoby pijące umiarkowane ilości piwa były mniej podatne na problemy z cukrzycą i nadciśnieniem, miały także mniejsze ilości tłuszczu w organizmie. Osoby, które oparły swoją dietę na kuchni śródziemnomorskiej i wypijały nie więcej niż pół litra piwa dziennie "nie tylko nie przybrały na wadze, ale w niektórych przypadkach nawet ją zmniejszyły" - takie konkluzje wynikały z tego artykułu. Osobiście nie zachęcam do codziennego spożywania piwa. Myślę, że w w/w badaniu ogromną rolę odegrała dieta śródziemnomorska, którą jak najbardziej polecam.
Pozdrawiam serdecznie.
Marek Derkacz
,
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ciemne piwo a jasne piwo - które jest zdrowsze? – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Kcal w piwie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wartość odżywcza piwa – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Wieczorne picie piwa a alkoholizm – odpowiada Mgr Patrycja Stajer
- Cukier w piwie – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Jak interpretować zawartość cukru przy indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
- Celiaka a spożywanie alkoholu – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Czy piwo wpływa na poziom kwasu moczowego we krwi? – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Czy cukier podnosi cholesterol? – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
- Czy zjedzenie orzeszków ziemnych przed lub w trakcie picia piwa obniży indeks glikemiczny piwa? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
artykuły
Dieta dla cukrzyków typu 1 - zasady. Co można jeść?
Dieta w cukrzycy typu 1 oparta jest na tzw. wymien
136 litrów rocznie. Podnosi ciśnienie, zmiany w wątrobie są nieodwracalne
Najnowsze badanie dostarcza kolejnych dowodów na t
Czym grozi częste picie piwa? Eksperci biją na alarm
Choć wielu ludzi uważa je za nieszkodliwe, może po