Interpretacja wyników IgA i anty-tGT

Proszę o interpretację wyników : IgA Immunoglobuliny kl. A (IgA) 2,086 g/l 0,70 4,00 ( norma) , P/c. p .transglutaminazie tkankowej (anty-tGT) Przeciwciała w kl. IgA <2 RU/ml < 20 RU/ml - wynik ujemny >=20 RU/ml - wynik dodatni Bad. wykonano met.ELISA zestawem firmy Euroimmun Zgodnie z wytycznymi ESPGHAN ( IPGN, 54(1) 2012 otrzymanie wyniku dodatniego przeciwciał anty tGT w klasie IgA jest jednym z kryteriów rozpoznania celiakii. Dziękuję
KOBIETA, 38 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty