Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam serdecznie. Przeciwciała IgA są pierwszą linią przeciwciał wytwarzaną w początkowej fazie reakcji immunologicznej. IgA stanowią antybiotyczny płaszcz ochronny skóry i błon śluzowych - również tych śluzówek, które wyścielają jelito, odpowiada za absorpcję antygenów m.in.pokarmowych. Odpowiedź immunologiczną w klasie IgA wywołuje wiele patogenów. Odpowiedź ta zaczyna się przede wszystkim lokalnie, w błonach śluzowych, ale również systemowo. Wówczas pojawiają się także inne immunoglobuliny.
W przypadku celiakii takim antygenem pokarmowym jest gluten, zawarty nie tylko w pieczywie, kaszach, mąkach, makaronach itp Ale prawie w każdym produkcie spożywczym. Tak wysokie miano klasy IgA wskazuje, że nieustannie muszą być wytwarzane wytwarzane przeciwciała do unieszkodliwiania antygenów np. pokarmowych. Tak wysokie miano klasy IgA może wskazywać na przewlekły stan zapalny (w przypadku celiakii powoduje to ciągła ekspozycja na gluten) Ale może to być również proces autoimmunizacji oraz innych poważnych chorób. Bardzo proszę skontaktować się z lekarzem i przedstawić mu pełne Pani wyniki, sama klasa IgA to za mało. Proszę również dokładnie przeanalizować dietę - czy aby na pewno jest w 100% wolna od glutenu. Celiakia to bardzo ciężka choroba, często występuje w parze w innymi chorobami o podłożu autoimmunologicznym. Dlatego należy wykonać bardzo szczegółowy wywiad choroby. A celiakia ma też swoją skórną postać .... taka to podstępna choroba. Życzę Pani dużo zdrowia i dużo wytrwałości do walki z chorobą. Pozdrawiam ciepło Asia Szmitka-Łuszczyk dietetyk i mgr farmacji
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie badanie powinnam wykonać, aby sprawdzić czy jestem uczulona na gluten? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Interpretacja wyników IgA i anty-tGT – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie badanie trzeba wykonać, aby potwierdzić celiakię? – odpowiada Lek. Jacek Miśkiewicz
- Jak interpretować wyniki badania na celiakię? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Podejrzenie celiakii i wyniki badań? – odpowiada Mgr Anita Wudarczyk
- Czy taki wynik świadczy o celiakii? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Oznaczenie w krwi antytransglutaminazy tkankowej a nietolerancja glutenu – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Czy te wyniki jednoznacznie świadczą o celiakii? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy przy braniu antybiotyku można zbadać przeciwciała na celiakie? – odpowiada Lek. Wojciech Zygmunt
- Gdzie powinienem się zgłosić z takimi przeciwciałami przeciwko glutenowi? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
artykuły
Gliadyna, przeciwciała przeciw gliadynie, gluten i celiakia
Gliadyna jest jedną z białkowych składowych gluten
Celiakia - objawy, przyczyny, leczenie, nietolerancja glutenu
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, wywoływa
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej