Właściwości korzenia żeń-szeń
Korzeń życia ? tak nazywany jest w azjatyckim obszarze kulturowym żeń szeń. Lekarz Leszek Walentynowicz udziela informacji, dlaczego warto dostarczyć organizmowi żeń szeń, zarówno przed, jak i po wysiłku fizycznym.
Najlepiej byłoby udać się do dietetyka.
Szanowna Pani,
Ustalenie odpowiedniej diety zawierającej odpowiednią ilość składników odżywczych jest pracą trudną i często wymaga konsultacji dietetyka. W diecie ważne są proporcje tych składników w każdym daniu - ok. 60% węglowodany, 30% tłuszcze oraz 10% białko oraz odpowiednia ilość dziennej podaży kalorii, która jest zależna od płci, masy ciała oraz dziennego wydatku energetycznego.
Witam. Proszę się nie obawiać. Białko, tłuszcz i węglowodany to podstawowe składniki odżywcze, które spożywamy na codzień. Jednak ważne są również odpowiednie proporcje oraz jakość tychże składników. Jeśli chciałaby Pani indywidualnie opracowany jadłospis, należy zgłosić się do dietetyka (zapraszam na www.lekkoizdrowo.pl). Oto ogólne zalecenia, które pomogą Pani zbilansować dietę:
- Posiłki powinny zawierać jak najwięcej warzyw, zwłaszcza w postaci surowej (4-5 porcji warzyw dziennie) oraz 2-3 porcje owoców dziennie.
- Codziennie należy spożywać produkty z grupy węglowodanów takie jak: produkty zbożowe pełnoziarniste m.in. kasze: gryczana, jaglana, jęczmienna oraz płatki owsiane, płatki jaglane, gryczane, ryż pełnoziarnisty, komosa ryżowa, ziemniaki, chleb pełnoziarnisty, wyroby z mąki razowej lub pełnoziarnistej. Kilka razy w tygodniu wskazane są rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, bób, soczewica, ciecierzyca). Dostarczają one dużo wartościowych węglowodanów, a także białko roślinne.
- Oprócz tego codziennie zaleca się 2-3 porcje chudego nabiału: chudy twaróg, jogurt, kefir, maślanka, niewielkie ilości sera żółtego. Kilka razy w tygodniu można spożywać chude mięso i jaja oraz 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie. Te produkty dostarczają dużo białka zwierzęcego.
- Jeśli chodzi o tłuszcze, codziennie należy spożywać nierafinowane oleje roślinne na zimno (jako dodatek np. do surówek i sałatek) np.: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej rydzowy oraz olej kokosowy. Wskazane są również orzechy (np. włoskie, laskowe, migdały) i pestki (sezam, pestki dyni, siemię lniane, słonecznik), awokado oraz niewielka ilość masła. Nie należy używać margaryn.
- Zdrowe przepisy znajdzie Pan na blogu: www.zdrowapasja.blogspot.com.
Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Małe ilości tkanki tłuszczowej – odpowiada Dr n. med. Igor Madej
- Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany, białka i łuszcze – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Godziny spożywania posiłków – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Godzinowe rozłożenie posiłków podczas dnia na diecie – odpowiada Eliza Gosławska
- Stosowanie kasz przy odchudzaniu – odpowiada Eliza Gosławska
- Ustalenie zapotrzebowania kalorycznego w celu zrzucenia 15 kg – odpowiada Eliza Gosławska
- Dieta przy zakażeniu drożdżakami – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jadłospis dla osoby 58-letniej z nadwagą – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co zrobić, żeby zdrowo pozbyć się nadwagi? – odpowiada Lek. Paulina Czajkowska
- Dzienne zapotrzebowanie na tłuszcze u młodej kobiety – odpowiada Katarzyna Ciuchta
artykuły
Dieta roczniaka to poważna sprawa - co podawać dziecku, które skończyło roczek?
Twoje roczne dziecko zna już smak większości warzy
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni
Dieta niskowęglowodanowa - zasady, produkty wskazane i zakazane
Dieta niskowęglowodanowa, inaczej low carb, to pla