Wskazówki dla grzybiarzy
Witam, dżem niskosłodzony nie różni się od dżemu wysokosłodzonego wyglądem. Żeby mieć pewność, że jest niskosłodzony trzeba zdać się na producenta i tego co jest napisane na etykietce. Najlepiej jest gdy w opisie nie ma fruktozy, jest to cukier owocowy, który naturalnie występuje w owocach, więc jeszcze dodawana dodatkowa nie jest potrzebna, i oczywiście dobrze jest gdy owoce są widoczne chociaż w kawałkach, a nie tylko kolorowa "galaretka".
po etykiecie ;) są słodzone stevią, są obecnie na rynku także dżemy bez cukru w ogóle, zagęszczane sokiem jabłkowym...jedyne, czego polecam omijać to dżemy słodzone fruktozą, to prawdziwa mina, mam nadzieję, że niebawem tego typu produkty będą znikać z półek dla cukrzyków.
pozdrawiam!
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie dżemów przez diabetyków – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jedzenie owoców a podwyższony poziom glukozy – odpowiada Mgr Weronika Ornacka
- Zamiana fruktozy na stewię – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Tłuszcz roślinny na etykietach produktów spożywczych – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Dieta redukcyjna a spożywanie dżemu i miodu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak zdrowo się odżywiać i mieć ładną figurę? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Przekąski podczas odchudzania – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Małe posiłki a odchudzanie – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Produkty dla diabetyków a ciąża – odpowiada Maciej Pawłowski
- Ile razy w tygodniu można jeść filet z wędzonego łososia? – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła