Leczenie chorób serca
Omdlenia, kołatanie serca, obrzęki, zasinienie skóry, ból w klatce piersiowej ? to mogą być objawy choroby serca. Jednym z powszechnie występujących schorzeń jest choroba wieńcowa. Prof. Janina Stępińska opowiada o farmakologii w przypadku jej wystąpienia, jako jednym z możliwych działań prowadzących do wyzdrowienia.
Zaleca się dietę śródziemnomorską, ze zwróceniem uwagi na polifenole zawarte w ciemnych warzywach i owocach (min. 600 g/dzień, wt tym 400 g warzyw), także na kwasy tłuszczowe omega 3 (ryby, olej lniany). Ogranicza się mięso czerwone do 500 g/tydzień oraz produkty z dużą zawartością soli (sodu). Wykluczamy tłuszcze utwardzone, olej palmowy, tłuszcze zwierzęce (masło, smalec). Warto wprowadzić kasze, nasiona roślin strączkowych (przy dobrej tolerancji), świeże zioła przyprawowe. Jaja 3-4 sztuki/tydzień. Jeśli po udarze występują zaburzenia połykania proszę zmienić konsystencję diety i zdiagnozować dokładnie problem.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy powinien stosować jakąś specjalną dietę po udarze? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Czy istnieją produkty, których spożywanie jest niewskazane u pacjentów po udarze? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Jak powinna wyglądać dieta 80-letniej osoby po udarze? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Co podawać osobie po udarze? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Czy po wszczepieniu rozrusznika serca należy stosować odpowiednią dietę? – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Jakich produktów spożywczych wystrzegać się po udarze? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Jakie stosować odżywianie po udarze? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Jaką dietę stosować, aby zwiększyć poziom dopaminy? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Czy po udarze można jeść surowe warzywa i owoce? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Zalecenia żywieniowe przy zwężeniu tętnicy szyjnej – odpowiada Renata GrzechociĹska