Dieta śródziemnomorska a serce

Dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi odpowiednią ilość tłuszczu, energii, błonnika oraz wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo warzyw, owoce, ryby morskie, a główne źródło tłuszczu w tej diecie stanowi oliwa z oliwek. O jej wpływie na nasze zdrowie opowiada prof. dr hab. Zbigniew Gaciong, internista.

Jest wiele zabiegów przeprowadzanych metodą laparoskopową, w zależności od typu operacji żywienie powinno być Pani opisane przez dietetyka z oddziału na którym się Pani znajduje.W okresie pooperacyjnym zaleca się dietę łatwostrawną, nieobciążającego przewodu pokarmowego, a następnie należy przestrzegać zaleceń zdrowego odżywiania.

Pozdrawiam
Dietetyk Marianna Hall
Centrum Dietetyki Nutrado (www.nutrado.pl)

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty