Poród - kiedy należy udać się do szpitala?
Witam serdecznie,
Zdecydowanie odradzam spożywanie surowych ryb. Co do wędzonych oraz po obróbce termicznej - tutaj bym się zastanowiła nad czystością ryby oraz jej pochodzeniem. Najlepiej jeść ryby, które możemy zdobyć w naturalnych środowiskach, czyli lokalnie.
Pozdrawiam,
Dietetyk Olga Marzol
chpdietetyka.pl
Droga pani,
W ciąży należy unikać ryb drapieżnych, w których znajduje się dużo zanieczyszczeń (tuńczyk, rekin, marlin, makrela królewska i miecznik. Nie należy również spożywać ryb surowych, a także ryb wędzonych na zimno. Natomiast warto spożywać ryby takie jak śledź, pstrąg, flądra czy sardynki po odpowiedniej obróbce termicznej (gotowanie na parze, pieczenie, gotowanie)
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351
Warto również przeczytać: Ryby z puszki na celowniku
http://katowice.mojdietetyk.pl/artykuly/ryby-z-puszki-na-celowniku.html?c=9
Jeśli nie ma Pani dostępu do ryb z hodowli ekologicznej lub dzikorosnących w czystych akwenach, to najrozsądniej przez całą ciążę nie jeść ryb, aby niepotrzebnie nie zagrażać zdrowiu dziecka. Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak często można jeść ryby? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy w ciąży można jeść wędzonego łososia? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Czy można jeść wędzonego łososia w ciąży? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Jedzenie tuńczyka w ciąży – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy można w ciąży jeść wędzone ryby? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy w ciąży można jeść łososia wędzonego na ciepło? – odpowiada Mgr Beata Krawczyńska-Kowalska
- Jak często można jeść tłuste ryby? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Jakie jest zagrożenie dla ciąży, jeśli jadłam wędzonego łososia? – odpowiada Lek. Klaudia Kuśmierczuk
- Spożywanie wędzonych ryb w ciąży – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Tuńczyk w diecie u 16-miesięcznego dziecka – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
artykuły
Żywność, która zwiększa ryzyko raka. W jakich produktach jest najwięcej substancji kancerogennych?
Tradycyjna polska kuchnia obfita w mięso, tłuszcze
Warzywa dla kobiety w ciąży
Dieta podczas ciąży Odpowiednie odżywianie podczas
Więcej rakotwórczej nitrozoaminy może być w jedzeniu niż w jednej tabletce metforminy
Polaków zaniepokoiła wieść o tym, że metformina, p