Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
proszę koniecznie udac się dolekarza alergologa, po badaniiu bedzie mozna okresli c odpowiednie dalsze postępowanie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co może powodować pokrzywkę u syna? – odpowiada Lek. Anna Waszewska
- Czy ta pokrzywka może być wywołana kontaktem z silnym alergenem? – odpowiada Lek. Karol Gołębiewski
- Wskazania do wykonania panelu atopowego – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- CHAD i przewlekła pokrzywka limfatyczna – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Przyczyny i wyleczalność pokrzywki – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Przewlekła pokrzywka idiopatyczna u 27-latki – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Pokrzywka na twarzy a stosowanie leków antyhistaminowych – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Przewlekła pokrzywka a niewiadomy alergen – odpowiada Dr n. med. Grażyna Wolnik-Trzeciak
- Opuchlizna wargi przy przewlekłej pokrzywce idiopatycznej – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Przewlekła pokrzywka po anginie – odpowiada Dr n. med. Grażyna Wolnik-Trzeciak
artykuły
Walka z alergią wymaga cierpliwości. "Tolerancja organizmu utrzymuje się nawet przez kilkanaście lat"
Z alergią zmaga się 12 milionów Polaków, ale nie w
Koronawirus. Pokrzywka po COVID-19 zmieniła życie 21-latki w piekło. "Widok mojej skóry przygnębia"
Monika przeszła zakażenie koronawirusem łagodnie.
Pokrzywka alergiczna - objawy, przyczyny, diagnostyka i leczenie
Pokrzywka alergiczna, to jeden z objawów uczulenia