Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
niestety ja ze swojej strony mogę zalecić jedynie wizytę u dermatologa, może kogoś z ośrodka klinicznego.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie są metody odczulania dzieci? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Uczulenie na sierść: jakie leki przeciwalergiczne okażą się skuteczne? – odpowiada Lek. Anna Syrkiewicz
- Czy odczulanie jest refundowane? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czerwone plamy na wewnętrznej stronie dłoni – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Alkoholizm po chorobie nowotworowej – odpowiada Mgr Violetta Ruksza
- Czy w dzień odczulania mogę uprawiać jakiś sport, np. pływanie? – odpowiada Lek. Kalina Wysocka-Dubielecka
- Ciemnienie powiek przy AZS – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Czy może wystąpić z czasem reakcja alergiczna po farbowaniu włosów? – odpowiada dr Ewa Szmaj
- Katar sienny pod koniec września? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Wyczuwalny guz na szyi i bóle przy ruchu głowy – odpowiada Mgr Natalia Dziadowicz
artykuły
10 zaskakujących sposobów, żeby zajść w ciążę
Czy ciąża bez stosunku jest możliwa? Większość pow
Trzeźwy alkoholik: nie piję od 10 lat, ale każdego dnia walczę
- Gdy rozpadła się moja rodzina, gdy straciłem pra
Ważna informacja dla alergików. Ta terapia może uratować życie
Odczulanie, czyli immunoterapia alergenowa zastoso