Czemu nie możemy schudnąć?
Mordercze treningi, rygorystyczna dieta, a waga ani drgnie? Wiele osób ma problem ze schudnięciem. Obejrzyj film i dowiedz się, co może być tego przyczyną.
Dzień dobry,
Łopatka wieprzowa ma stosunkowo niewiele tłuszczu w porównaniu z innymi częściami wieprzowiny. Zawiera co prawda tłuszcze nasycone (te złe) ale niewielka ilość tego tłuszczu codziennie nie wyrządzi nam żadnej szkody. Może Pani spożywać i inne mięsa (wszelkiego rodzaju) odcinając widoczne części tłuszczu. Wiadomo, że tłustsze mięsa będą miały więcej kalorii, ale wystarczy wziąć to pod uwagę. 100 g piersi z kurczaka będzie miała ok 100 kcal (2 g tłuszczu), a 100 g łopatki ok 210 kcal (16g tłuszczu). Osobiście często stosuję polędwiczki wieprzowe, proszę spojrzeć na mój przepis: http://www.dietaifitness.pl/2012/10/poledwiczki-w-sosie-kurkowym.html . W odchudzaniu najważneijsze jest unikanie węglowodanów. A nie tłuszczy :)
Pozdrawiam, Ewa Trusewicz, dietetyk, dietcoach
Witam Panią,
Łopatka wieprzowa jest zaliczana do mięs tłustych i zawiera ,,złe tłuszcze''. Jednak jedzona raz na jakiś czas nie przyczyni się do wzrostu wagi. Oczywiście będąc na diecie lepiej jest wybierać mięsa chude typu kurczak, indyk, cielęcina, chuda wołowina lub ryby lecz tak jak Pani pisze dieta nie może być zbyt monotonna ponieważ w ten sposób szybko spadnie motywacja do odchudzania. Proszę nie liczyć obsesyjnie kaloryczności posiłków a skupić się na regularności spożywanych posiłków, pić dużo wody (1,5-2l) oraz zadbać o systematyczną aktywność fizyczną a waga nie będzie rosła.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety dostosowanej do Pani dziennego zapotrzebowania oraz stylu życia zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Jest to raczej tłuste mięso z nie do końca korzystnymi tłuszczami (jakie są np w oliwie z oliwek). Jeśli jest spożywane 1 raz w tygodniu i w ilości która wypada z diety redukującej jest o.k.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czym się różni drób od wieprzowiny? – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Jakich podrobów wieprzowych nie warto jeść? – odpowiada Mgr Monika Frank
- Co po diecie? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Co jeść na diecie odchudzającej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zawartość tłuszczy na diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Olga Wojtysiak
- Jakie są skutki jedzenia mięsa w nadmiarze? – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Czy przy chorobie Alzheimera niewskazane jest jedzenie mięsa? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Spożywanie dużej ilości mięsa a zakwaszenie organizmu – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Do której godziny można spożywać owoce w diecie odchudzającej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Chęć schudnięcia u 28-latki, która waży 100 kg przy 160 cm wzrostu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Dieta po zawale serca
Dieta po zawale serca powinna przede wszystkim wye
Który ser warto jeść? Ranking najzdrowszych serów
Ranking najzdrowszych serów Ludzie kochają ser! Mo
Dieta roczniaka to poważna sprawa - co podawać dziecku, które skończyło roczek?
Twoje roczne dziecko zna już smak większości warzy