Indeks glikemiczny w cukrzycy
Indeks glikemiczny oznacza poziom glukozy we krwi po spożyciu posiłku. Czy dla cukrzyka powinno to mieć znaczenie? Obejrzyj film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.
Witam
Niestety nie możemy zwracać uwagi jedynie na kalorie , równie ważne są mikro i makro elementy zawarte w posiłkach. Tak naprawdę to one decydują o tym czy jesteśmy syci czy nie. Kaloryczność jest ważna ale połączenie tych dwóch elementów gwarantuje nie tylko uczucie sytości ale również odpowiednią energię przez cały dzień .
pozdrawiam
Witam serdecznie,
Kaloryczność posiłków nie zawsze idzie w parze z sytością. Produkty kaloryczne najczęściej mają wysoki indeks glikemiczny co sprawia że wręcz napędzają nasz apetyt. Często zjadając posiłek bardzo energetyczny za chwilę znów możemy być głodni. Inaczej jest jak zjadamy produkty zawierające dużą ilość błonnika. To właśnie błonnik pęcznieje w żołądku, wypełnia go i powoduje uczucie sytości. Proszę zatem nie sugerować się kalorycznością a wartością odżywczą produktów. Wybiera Pan te o wysokiej zawartości błonnika, węglowodanów złożonych, tłuszczów nienasyconych i pełnowartościowego białka.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Produkty żywnościowe zapewniające uczucie sytości – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Sposoby na zmniejszenie apetytu i uczucie sytości – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Różnice odżywcze pomiędzy płatkami owsianymi błyskawicznymi a normalnymi – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Jakie produkty zwiększają lub zmniejszają apetyt? – odpowiada Kamila Ziemann
- Jak zniwelować uczucie sytości? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Brak odczuwania sytości po posiłkach – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Układanie posiłków z produktami o wysokim IG – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jakie zalecenia dotyczące diety przy PCOS? – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Łączenie składników w posiłkach – odpowiada Urszula Forenc
- Ciągły apetyt na jedzenie – odpowiada Lek. Paweł Baljon