Badania krwi - AIAT
AIAT to inaczej aminotransferaza alaninowa. Jest to enzym wątrobowy, który bierze udział w przemianach białek. Czego dotyczy badanie? Jakie są prawidłowe wyniki ? Dowiedz się, oglądając film.
Być może jest to spowodowane zbyt dużą ilością błonnika w diecie. Przechodząc na zdrową dietę je Pani dużo więcej warzyw, mogę się domyślać, że zamieniła Pani także białe pieczywo na ciemne itp. Organizm nie był przyzwyczajony do takich ilości błonnika, co może powodować wspomniane dolegliwości. Jest to jednak tylko i wyłącznie hipoteza, aby ją potwierdzić, należałoby ograniczyć błonnik i obserwować organizm.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy częste jedzenie warzyw może źle wpłynąć na organizm? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy nie przyjmuję zbyt dużej ilości błonnika? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wprowadzenie dużej ilości ciemnych owoców i warzyw do diety – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak przytyć przy chorobie Leśniowskiego-Crohna? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Odstający brzuch u 18-latka – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zaparcia podczas odchudzania u 24-latki – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Jak zwiększyć wagę u 24-latki? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Dlaczego pomimo ograniczenie cukru ciągle tyję? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
- Czy picie samych soków jest zdrowe? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Badanie cholesterolu u 34-latki – odpowiada Aleksander Ropielewski
artykuły
Produkty, po których błyskwicznie rośnie brzuch
Rezygnujemy z gazowanych napojów na rzecz świeżo w
Masz wzdęcia? Zmień swoje przyzwyczajenia!
Wzdęcia i inne dolegliwości trawienne są zazwyczaj
Ludzie reagują na pełnoziarniste pieczywo w różny sposób
Produkty pełnoziarniste są ważnym elementem zdrowe