Źródła nienasyconych kwasów omega-3
Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.
Witam,
Zgodnie z zadami racjonalnego żywienia zaleca się spożywanie około 300 g produktów zbożowych - pieczywo/ kasze/ płatki/ makarony.
ich nadmiar może prowadzić do zakwaszenia organizmu oraz w przypadku produktów z pełnego ziarna obciążać przewód pokarmowy.
Pozdrawiam,
Aneta Kociołek
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co jeść na noc zamiast białego sera? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Dieta a spożywanie makaronu – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Sałatka owocowa i jogurt - czy schudnę na tym? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak mogę odbudować swój metabolizm? – odpowiada Mgr Magdalena Maciejewska
- Czy gdy zwiększę kaloryczność, waga jeszcze bardziej podskoczy? – odpowiada Mgr Monika Wrzos
- Jak spalić tkankę tłuszczową z brzucha i gruczołów sutkowych? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Produkty żywnościowe zapewniające uczucie sytości – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Jaki środek odchudzający może używać osoba przyjmująca psychotropy? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Jakie produkty spożywcze są bogate w błonnik? – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Jak zrzucić parę kilo z ud i mieć płaski brzuch? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
artykuły
Dieta dla kobiety w ciąży (WIDEO)
Żywienie kobiet w ciąży Zdrowe odżywianie jest ba
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na