Jak leczyć alergię?
Szacuje się, że na choroby alergiczne cierpi prawie 15 mln Polaków. Jakie są skuteczne metody walki z tą dolegliwością, tłumaczy prof. Piotr Kuna, alergolog.
Witam, przy wymienionych przez Panią nietolerancjach można jeść chleb żytni, tylko powinien być to chleb czysto żytni, najlepiej pieczony na naturalnym zakwasie.
Czy robiła Pani testy alergologiczne u alergologa? Takie pytania najlepiej zadawać swojemu lekarzowi prowadzącemu.
Jeżeli robiła Pani test, który można np. kupić w internecie to może się zdarzyć, że nie będzie on wiarygodny.
Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl
Do wypieku chleba żytniego bardzo często dodawana jest mąka pszenna (dzięki niej pieczywo lepiej rośnie), dlatego na Pani miejscu unikałabym jego spożywania.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Uciążliwa alergia pokarmowa – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jaka mąka do wypieku domowego chleba? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Chleb żytni podczas diety – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy chleb żytni uczula? – odpowiada Lek. Ewa Drzewiecka
- Czy można spożywać chleb żytni przy diecie eliminacyjnej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy silna nietolerancja drożdży wyklucza spożywanie chleba na zakwasie? – odpowiada Mgr inż. Lucyna Michalak-Klimczak
- Chleb pszenno-żytni a zdrowie – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Panel alergenów pokarmowych a wykrycie nietolerancji laktozy – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Eliminacja chleba w diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wafle ryżowe a chleb żytni na zakwasie – odpowiada Mgr Monika Frank