Odżywianie a sarkoidoza

choruje na sarkoidoze powinnam ograniczyć witamine d co powinnam jesc żeby jej unikac
KOBIETA, 35 LAT ponad rok temu

Czym jest żywność ekologiczna?

Jeżeli zależy nam na tym, by zdrowo się odżywiać, warto włączyć do diety żywność ekologiczną. Obejrzyj filmik i dowiedz się, jakie kryteria powinny spełniać produkty spożywcze, by zyskać miano ekologicznych.

Witam serdecznie,
Aby ograniczyć ilość witaminy D w diecie, należy spożywać jak najmniej:
- oleju rybiego (tran)
-ryb, przede wszystkim: (halibuta, łososia, śledzia, węgorza, makrela, sardynka, szprot)
- zółtka jaj
- wzbogacanej margaryny
- sera żółtego

W okresie leczenia sterydami proszę unikać potraw wysokokalorycznych, ciężkostrawnych (unikać potraw tłustych, smażonych, surowych warzyw w dużej ilości, cebuli)

O ile lekarz nie zalecił inaczej, proszę pamiętać że dieta powinna zawierać odpowiednie ilości potasu:zielona pietruszka, seler, marchew, pomidor, banan, śliwka, porzeczka, suszone owoce.

Jeżeli w związku z leczeniem ma Pani problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi ciała, warto zasięgnąć pomocy u specjlisty

Pozdrawiam serdecznie,
Natalia Jasiakiewicz-Jeleń

0

Unikanie promieniowania słonecznego oraz żywności zawierającej witaminę D jest konieczne u pacjentów, u których sarkoidoza doprowadziła do hiperkalcemii, czyli podwyższenia poziomu wapnia we krwi. Głównym źródłem witaminy D są produkty nabiałowe: jaja, masło, sery, mleko. Najwięcej jej zawierają tłuszcze rybie (węgorza, śledzia, łososia) oraz ssaków morskich (tran). Znaczne ilości znajdują się wątrobie, a także w margarynach i mlekach modyfikowanych dla niemowląt. Źródłem witaminy D są także drożdże i grzyby. W związku z tym ww. produkty w diecie chorego na sarkoidozę powinny być ograniczane.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty