Test na krew utajoną w kale
Czy wiesz, na czym polega test na krew utajoną w kale? Jeśli chcesz wiedzieć więcej na ten temat, obejrzyj nasz filmik. Lek. Łukasz Dubielecki opowiada o tym badaniu.
Pani poziom witaminy D jest normalny. Najlepiej zadbać o dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy D w diecie. Źródłem witaminy D są spożywane pokarmy i wzbogacone produkty żywnościowe. Najbogatsze w witaminę D w polskich produktach żywnościowych są ryby, a wśród nich świeży węgorz, śledź w oleju i marynowany, gotowany i pieczony łosoś, gotowana i pieczona makrela, a także ryby z puszki (tuńczyk i sardynki). Można także zastosować witaminę D. Myślę, że dawka 4000j jest za duża. Wystarczy 1000 j dziennie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy polecane są ryby morskie oraz marynowane? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Odżywianie a sarkoidoza – odpowiada Mgr inż. Natalia Jasiakiewicz-Jeleń
- Jak często można jeść ryby? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jedzenie tuńczyka w ciąży – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy mogłem sobie zaszkodzić takim jedzeniem? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Okresowe badania krwi i hormonów tarczycy – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jaką dietę zastosować przy osteoporozie? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Badanie poziomu witaminy D3 ze względu na ból kolana – odpowiada Dr n. med. Szymon Kujawiak
- Składniki odżywcze w pstrągu łososiowym – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jaka ryba na kolację? – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
artykuły
Jakie produkty spożywcze mają najwięcej witaminy D?
Słoneczna witamina Nie bez powodu mówi się, że naj
Pierwsze promienie słoneczne - jak w pełni z nich korzystać?
Panuje powszechne przekonanie, że wiosna jest najp
Niedobór tej witaminy 14-krotnie zwiększa ryzyko ciężkiego przebiegu COVID (BADANIA)
Niedobór witaminy D 14-krotnie wzmaga ryzyko ciężk