Opalanie a cukrzyca
Czy osoba cierpiąca na cukrzycę może się opalać? Jak promieniowanie słoneczne wpływa na tę chorobę? Obejrzyj film i dowiedz się więcej o zależności między opalaniem a cukrzycą.
Szanowna Pani,
należy unikać takich produktów jak:
słodycze, ciasta i ciasteczka, słone przekąski, szczególnie te z kukurydzy, produkty piekarnicze z tzw. białej mąki, słodkie napoje, soki owocowe, wody smakowe, lody, miód, dżemy, powidła, marmolady, suszone owoce, ograniczyć spożywanie świeżych owoców do 1-2 dziennie.
Polecam poszukać w internecie tabel z tzw. indeksem glikemicznym potraw i unikać tych powyżej 50.
Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny
[url=http://www.justynaluty.pl/]http://www.justynaluty.pl/[/url]
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Poziom TSH u dziecka kobiety chorej na Hashimoto – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Indeks glikemiczny a leczenie cukrzycy – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Hipoglikemia reaktywna - czy kiedyś ustąpi? – odpowiada Maciej Pawłowski
- Dlaczego borykam się z hipoglikemią reaktywną? – odpowiada Lek. Michał Lenard
- O czym świadczy poziom glukozy we krwi? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Badanie krzywej cukrowej po spożyciu glukozy – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Podejrzenie insulinooporności przy krzywej cukrowej – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Co należy jeść i pić przy hipoglikemii reaktywnej? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jakich produktów unikać, by ograniczyć cukry proste? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wykrycie insulinooporności na podstawie krzywej insulinowej – odpowiada Mgr Justyna Luty