Problemy z zaparciami a stosowanie diety bogatoresztkowej

Witam, mam 21 lat i mam problemy z zaparciami. Muszę stosować dietę bogatoresztkową ale czy to wiąże się z ogromnymi porcjami jedzenia? Ilość błonnika jest tutaj najważniejsza, więc jak jeść by nie przytyć, a zachować odpowiednią ilość błonnika?
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Wskazania do endoskopii

Endoskopia służy ocenie stanu narządów wewnętrznych. Jednak za pomocą endoskopu można nie tylko badać, ale również leczyć. Obejrzyj film i dowiedz się, jakie są wskazania do endoskopii.

Witam! Błonnik daje uczucie sytości i wpływa na poprawę perystaltyki przewodu pokarmowego. Jednak spożywanie nadmiaru błonnika wiąże się z obniżeniem wchłaniania niektórych minerałów oraz biegunkami. Źródłem błonnika są produkty m.in z pełnego przemiału tj. pieczywo pełnoziarniste, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy oraz warzywa. Zaparcia mogą być powodowane przez wiele czynników, są to między innymi: niska aktywność fizyczna, dieta uboga w płyny i błonnik (znajdujący się w warzywach i produktach pełnoziarnistych tj.ryż brązowy, pieczywo razowe, makaron razowy, płatki owsiane). PRODUKTY ZAPIERAJĄCE, czyli produkty powodujące spadek perystaltyki jelit to:mocna herbata bez cukru, napar z suszonych czarnych jagód, czerwone wytrawne wino, kakao na wodzie (zawiera teobrominę, która mocno zapiera),tarte jabłko, marchew gotowana, czarne porzeczki, gruszki, borówki, banany, dynia (owoce i warzywa bogate w garbniki i pektyny), kisiele, żelatyna, galaretka, suchary. Po więcej porad zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty