Źródła nienasyconych kwasów omega-3
Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.
Dlaczego chce Pani podnosić poziom witaminy A? Występuje niedobór? Lekarz zalecił? Jeżeli nie to proszę pamiętać, że nadmiar jest tak samo niebezpieczny jak niedobór. Nie powinno się zastępować suplementami zróżnicowanej diety. Warzywa czerwone regularnie dostarczane z dietą z dodatkiem tłuszczów roślinny i mleko + jaja, wystarczą. Masło i podroby absolutnie nie są w diecie niezbędne. Jeżeli chce Pani nauczyć się zdrowo odżywiać to zdecydowanie polecałabym wybrać się na wizytę do dietetyka, zamiast kupować suplementy.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta podczas leczenia retinoidami? – odpowiada Eliza Gosławska
- W jakich pokarmach występuje witamina A? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie mięsa można spożywać podczas terapii retinoidami? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Czy mogę spożywać takie witaminy w tych ilościach? – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Ryzyko przedawkowania witaminy A w ciąży – odpowiada Ewa Kozłowska
- Stosowanie Warfin a spożywanie warzyw bogatych w witaminę K – odpowiada Natalia Ulewicz
- Witamina B12 w tabletkach a jej przyswajalność – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie witaminy na poprawę nastroju? – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Czy suplementacja witaminy B12 jest konieczna w przypadku diety wegańskiej lub wegetariańskiej? – odpowiada Ewa Gonia
- Jak długo można przyjmować witaminę D? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
artykuły
Jak dostarczać witaminę D organizmowi?
Jajka Witamina D wpływa na działanie wielu układów
Witaminy, które obowiązkowo musisz przyjmować w ciąży
Teraz musisz dbać nie tylko o siebie Ciąża to czas
Niedobór tej witaminy 14-krotnie zwiększa ryzyko ciężkiego przebiegu COVID (BADANIA)
Niedobór witaminy D 14-krotnie wzmaga ryzyko ciężk